Regime Collection

Mensen die voor hun werk of opleiding dezelfde outfit moeten dragen, zijn snel geneigd om er iets ‘eigens’ aan toe te voegen; als verpersoonlijking of rebellie. Mijn afstudeercollectie aan de HKU is gebaseerd op deze drang naar persoonlijke elementen binnen het kledingregime dat heerst op bijvoorbeeld kostscholen en bij het leger.

De collectie kent veel elementen die eenvoudig kunnen worden aangepast. Zo kun je binnen een outfit je eigen variatie maken; wel of niet de kraag vast aan het jasje, wel of geen split in de rok, draag ik het tasje los of maak ik het aan de kleding vast, wil ik veel of weinig plooien, etc. Ondanks al deze kleine persoonlijke verschillen blijft de uniformiteit van het regime altijd in tact. Zet tien mensen met deze outfit op een rij en het ziet er nog steeds uit als één regime.

Uitgangspunt bij de foto’s zijn de zogenaamde ‘mug shots’. Dit zijn de voor- en zijaanzichten die op politiebureaus worden gemaakt van criminelen (met zo’n nummerbordje). Deze opzet weerspiegelt duidelijk het regime en zorgt tevens voor een strenge uitstraling.

© 1999 / Fotograaf: Edwin Molenaar / Model: Linda Grootegoed

regime