Sleeping Beauty Lights

In een algemeen streven om sneller en goedkoper te produceren, worden steeds meer producten machinaal vervaardigd en komen de echte ambachten meer en meer onder druk te staan. Om stil te staan bij de kunst en het vakmanschap van oude ambachten, vraagt Neffa met Sleeping Beauty aandacht voor de originele pancake tutu, en met name de manier waarop deze wordt vervaardigd. Sleeping Beauty is Neffa’s hommage aan de tutu en is vernoemd naar de balletvoorstelling die is gebaseerd op het sprookje van Doornroosje.

line

Het maken van de tutu is een oud ambacht dat langzaam verdwijnt. Er is in Europa nog maar één vakman die dit ambacht beheerst, en dus is het hoog tijd voor een kleine hommage. Vaak gaat de aandacht bij de tutu uit naar de buitenkant en de versierselen, maar voor Neffa is het juist de onderkant die telt: hoe is de tutu opgebouwd en hoe behoudt deze zijn stijfheid terwijl de dansers voldoende ruimte houden om te dansen? Het is ook juist deze complexe constructie die het vervaardigen van de tutu tot een lastig en arbeidsintensief proces maakt.

SB-balletSleeping Beauty is opgebouwd uit 9 grote met de hand gemaakte tutu-lampen, waarbij je tegen de fraaie onderkant van de tutu’s aan kijkt. Acht lampen representeren de dansers en de 9e lamp vertegenwoordigt Aurora, de Sleeping Beauty. Zij is voorzien van een bladdecoratie die is geïnspireerd op de rozenhaag van de Sleeping Beauty.

SB-Aurora-top

De tutu is opgebouwd uit meerdere tule-lagen. Deze structuur is uiteraard ook toegepast bij de lampen van de Sleeping Beauty en dat zorgt voor een mooie lichtinval. De onderzijde, die tijdens een balletvoorstelling veelal onzichtbaar blijft, komt bij dit project optimaal tot zijn recht.
Wanneer de lampen branden, is er sprake van een diffuus kleurverloop van maagdelijk wit naar koninklijk paars.
space

Sleeping Beauty is in een beperkte oplage gemaakt. Elke lamp heeft een doorsnede van 80 cm. Mocht u interesse hebben om het concept in productie te nemen, dan kunt u contact opnemen met Aniela Hoitink. Zij is bereikbaar via 06-27494040 of info@neffa.nl. Ook voor nadere informatie en/of beeldmateriaal kunt u bij haar terecht.spaceSB-onderkant-vierkant

lineNeffa ontwerpt artworks en gebruikt deze bij de ontwikkeling van interieurconcepten. Het streven hierbij is om onpersoonlijke dingen een persoonlijk karakter geven. Creatieve ideeën, andere invalshoeken, onverwachte voorwerpen; Neffa haalt haar inspiratie overal vandaan en gebruikt deze voor concepten en projecten die net effe anders zijn. Want gewoon is gewoon niet goed genoeg.

SB-work-in-progress